На обиколка около Барселона - очарователното крайбрежие Коста Брава

Възможностите за еднодневни екскурзии около Барселона са немалко и са приятно разнообразни. Една от тях е посещение на крайбрежния регион Коста Брава. Екзотичният бряг, намиращ се на границата с Франция, предлага хубав климат, природа и отлични плажове. Тоса де Мар и Лорет де мар са малки китни курортни селища на брега на Средиземно море. Със своя чар те са идеалното място за лятна почивка, но също и за еднодневна екскурзия от Барселона. Ето с какво Коста Брава привлича интереса на местни и туристи да идват тук.

    Бреговете на Коста Брава

    Коста Брава

    Costa Brava на каталунски означава „суров/див бряг “. Крайбрежният регион се простира от град Бланес, на 60 км североизточно от Барселона, до френската граница. В миналото основен поминък бил риболовът, докато един ден туризмът го изместил. Климатът в Коста Брава е типичен средиземноморски, мек и умерен с горещо и сухо лято и умерено студена зима. 
    До края на I СВ районът е посещаван предимно от местните през почивните дни. Коста Брава остава в сянката на Лазурния бряг, но не за дълго. Привлечени от слънцето и морето, потокът от туристи от Северна Европа и Обединеното кралство се увеличава. Множество хотели са изградени в курорти като Бланес, Тоса де Мар и Лорет де Мар.

    Тоса де Мар

    Тоса де Мар

    На 100 км севрно от Барселона се намира китното курортно селище Тоса де Мар. Известно е с това, че е първото място в света, което се обявява за град против бикоборството. Историята на този район датира още от неолитния период. Между IV и I в. пр.н.е. се появяват първите иберийски селища, последвани скоро след това от римските през I в. 

    Църквата в Тоса
    Търговска уличка
    Улица с ресторанти
    През Средновековието икономиката на Тоса се основавала предимно на селскостопанско производство, главно от грозде и корк. През XVIII в. и началото на XIX в. бил засилен износът на коркови тапи за Америка. Противно на очакванията, за местните риболовът не е основен източник на доходи. Голяма част от улова тук се продава на местните ресторанти и на рибните пазари в съседните градове. 

    Крепостта в Тоса

    Крепостта на Тоса де Мар

    Още с пристигането в залива на Tossa de Mar се открива гледката към крепостта, извисяваща се на хълма над бреговете на Средиземно море. „Vila Vella enceinte” е единственият оцелял укрепен град на каталунското крайбрежие. Сегашния си облик придобива през XIV в. В него има четири кули и три цилиндрични кули с парапети, разбира се, реконструирани, но голяма част от тях е в оригинал. Тук се намира и статуята на Ава Гарднър - любимата на Франк Синатра. Известният певец пристига в Тоса през 1950 г., за да заснеме филма "Пандора и летящият холандец". С това събитие Тоса бързо набира популярност в туризма. През 1998 г. в стария град е поставена бронзова статуя на актрисата.

    Една от кулите на фона на морето
    Оръдие от 17 в.
    Старата църква Сант Висент 
    Статуята на Ава Гарднър - любимата на Франк Синатра
    През 1187 г. е построена църквата на върха на планината Гуарди, чиито останки могат да се видят и днес. Спомената за първи път през 966 г., първоначално църквата се намирала извън главното селище, а по-късно е преместена на хълма Монт Гуарди. Бива силно засегната от експлозия, причинена от войските на Наполеон в началото на 19 в. 

    Сердновековна кула на фона на днешния град
    През 12 в. е построена крепостната стена на средновековния град на най-високата точка на планината. В центъра имало замък, който впоследствие бил заменен от вятърна мелница. На нейно място по-късно се появява фарът, който функционира и до днес. Около 1500 г. са построени първите къщи извън стария град, за да има място за цялото население. Градът се оформя и остава непроменен до появата на масовия туризъм през 50-те години на XX в. 

    Калдъръмена уличка в стария град
    Разходката до Тоса де Мар не бива да изключва посещение на стария град. Калдъръмените улички, средновековните къщи, болницата и останките от романска и готическа църква правят Стария град очарователно за разходки място. Малките ресторантчета и автентични дюкяни допринасят за романтиката на Тоса де Мар. 

    Двор в стария град
    Красив детайл от стария град
    Заведение за хранене в стария град
    Дюкянче със сувенири

    Плажовете в Тоса

    В тази част на Каталуния водите на Средиземно море са наситено сини и топли и привличат вниманието на много летовници. Още с акостирането на пристанището в Тоса де Мар впечатление правят множеството „паркирани“ лодки, яхти и катамарани. Някои от тях служат за такси между съседените курорти. 

    Лодки-таксита, паркирани в залива на Тоса
    Лодка за Тоса
    Двата плажа в Тоса де Мар са големият плаж Platja Gran и по-малкият Es Codolar. Първият се намира в залива, където спират лодките, а другият - зад крепостта. Големият плаж често е гъсто населен, пълен с чадъри, а брегът е стръмен и бързо става дълбоко след като се влезе във водата. Малкият плаж също се радва на голям интерес и понякога може да бъде също толкова пренаселен. 

    Platja Gran
    Es Codolar
    Чистите води край Тоса

    Лорет де Мар

    Крайбрежният град Lloret de Mar се намира на 75 км североизточно от Барселона. Населението е малко под 40 000 души. С пристигането в града през лятото правят впечатление множеството посетители, дошли с пакетни екскурзии. Градският плаж е дълъг почти 2 км и е един от най-популярните плажове на Коста Брава. Често бива награждаван със Син флаг за чистота. Той представлява едно цяло, но е разделен на три части с имена, наследени от местните рибари. 

    В Лорет де Мар
    Със сестра ми на фона на плажа
    Плажът със Син флаг за чистота
    Крайбрежната улица
    Градът се споменава в писмени документи от 966 г. През Средновековието бива нападан от сарацините (арабските племена). До 15 в. центърът на града се намирал на един километър навътре в сушата. Тази мярка била ползвана срещу нападенията на английски, френски, турски и алжирски пирати. 

    Лорет де Мар
    През 17 в. пристанището на Лорет имало търговско значение. Големи къщи започнали да се строят от индианосите. Индиано е разговорното название на испанските емигранти в Америка, които след като забогатявали, се завръщали у дома. През 20 в. в Лорет де мар започват да идват първите туристи. С тях започнали да се строят и първите летни вили. 

    Днешният облик на Лорет
    Традиционна сграда в Лорет

    Търговията в Лорет

    Още в миналото, с навлизането на туризма, търговската инфраструктура на града се развива. През 1983 г. в града има 306 търговски обекта. Към днешна дата те наброяват 1000. През цялата година се провеждат търговски панаири и дейности, като например нощно пазаруване, фестивалът Botiga al career, средновековният панаир и др. Разходката по главната улица доказва твърдението, че Лорет е вторият по брой търговски обекти на Коста Брава. Тук цените са в пъти по-ниски от Барселона, затова препоръчвам шопинг тук, а не в каталунската столица.

    Забавна декорация
    Кафене в града
    Коста Брава се намира само на няколко часа от Барселона и е добра идея за разходка в околностите на каталунската столица. Двете курортни градчета Тоса де Мар и Лорет де Мар са обект на интерес от далечни времена, а в днешно време са предпочитана морска дестинация за идващите в Испания летовници. Очарователните улички, заведенията с прясна морска храна и чистите плажове са само малка предпоставка защо Коста Брава си заслужава да се посети. 

    Може още да ви хареса

    4 Comments

    1. Анонимен18/9/24

      Браво! Чудесно описание на тези прелестни градчета! 😊

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря от сърце за милия коментар! :)

        Изтриване
    2. Анонимен19/9/24

      Испания си е супер !

      ОтговорИзтриване