Внушителният храм на Рамзес II в Абу Симбел

Абу Симбел е една от най-значимите забележителности в Египет. Състои се от два храма, изсечени в скален масив. Оформен е по времето на Рамзес II през 13 в. пр.н.е. Монументът се намира в Горен Египет близо до границата със Судан. Големият храм е издигнат в чест на великия фараон, а Малкият храм на неговата съпруга Нефертари. 20 години били нужни за построяването му. През 6 в. пр.н.е. пясъкът вече започнал да затрупва статуите. През 1813 г. швейцарски изследовател попада на по-малкия храм и на горния фриз на Големия храм. През 1968 г. храмът е преместен от първоначалното си местоположение с цел да се съхрани, иначе съдбата му била да потъне в изградения асуански язовир Насър. Повече за тази древна забележителност и историята зад нея разказвам в следващите редове.


    Пътуване от Асуан до Абу Симбел с автомобил

    Пътуване през пустинята
    До Абу Симбел може да се стигне по няколко начина, като ние стигнахме с кола под наем от Асуан. Пътят трае около 3 ч и 30 мин. Пътува се по добър автомобилен път през пустинята. На тръгване заредихме гориво догоре, тъй като бензиностанциите по пътя не са много. И все пак има достатъчно движение, че да спре и да помогне някой в случай на нужда. Първият град, до който се стига, е Тошка. До Абу Симбел е изцяло пустинен пейзаж, което е интересно преживяване.

    Към Абу Симбел

    Големият храм

    Храмът на Рамзес II
    Големият храм в Абу Симбел е посветен на бога-слънце Ра и боговете Хор – първия фараон и Птах – бога на подземния свят. Какво подтиква Рамзес Велики да изсече в скалата тази грандиозна композиция? По време на управлението си, фараонът предприема мащабна строителна дейност в Египет и Нубия, която била важен източник на злато и други търговски стоки. За да задържи властта си над нея, фараонът следва примера на предците си и строи храмове и крепости, като този тук е издигнат след победата му в битката при Кадеш с хетите.

    Входът на храма
    Статуите на фараона
    По-малки статуи в краката на фараона
    Входът на Големия храм ни посреща с четири гигантски статуи на фараона с височина 20 м. На всички тях е Рамзес II, който носи на главата си двойната корона на Горен и Долен Египет. Една от тях е повредена по време на земетресение, в резултат на което главата и торсът са отделени. В краката на статуите на фараона са неговите съпруга Нефертари, майка му царица Мут-Туй, първите му двама сина и първите му шест дъщери. Като фараон Рамзес Велики има голям харем и десетки деца.  

    Хипостилната зала
    Рамзес Велики
    Хипостилната зала
    Вътрешната част на храма има триъгълна форма, като залите се смаляват от входа към светилището. От двете страни на хипостилната зала се извисяват осем огромни зидани колони на Рамзес. Барелефите по стените изобразяват бойни сцени от военните кампании на фараона. Разбира се, битката при Кадеш е една от най-големите изобразени, а барелефът, на който фараонът стреля с лък бягащите си врагове, е един от най-известните релефи. 

    Бойна сцена
    Барелефите в Абу Симбел
    Фараонът в битката при Кадеш
    Зала с барелефи
    В светилището са изсечени скулптури на четири седящи фигури: Ра, Рамзес и боговете Амун и Птах. Оста на храма е проектирана така, че на 21 октомври и на 21 февруари три от скулптурите в храма да се осветяват от слънцето, като тази на Птах – бога на подземния свят, да остава винаги в сянка. 

    Четирите седящи фигури

    Малкият храм

    Храмът на Нефертари
    На около 100 м от Големия храм се намира храмът, посветен на богинята Хатор и Великата съпруга на Рамзес II - Нефертари. В знак на любовта си към нея фараонът издига храмовете в Абу Симбел, които символизират единението на владетелската двойка. Малкият храм представлява изсечена в скалата фасада. От двете страни на портала са разположени статуи на царя и царицата. 

    Статуите на фараона и съпругата му
    В Древен Египет статуите на цариците никога не били по-високи от коленете на фараона. Тук обаче статуите на царя и неговата съпруга са с еднакъв размер. Нефертари се слави като една от най-красивите жени в световната история и очевидно любовта на великия фараон към нея била необятна. Следвайки плана на Големия храм, на входа на Малкия в краката на владетелската двойка има по-малки статуи на техните синове и дъщери.

    Ликът на богинята Хатор в анфас; този тип колони се наричат хаторски
    В хипостилната зала има шест колони със сцени, на някои от които царицата свири на древен инструмент, а на други са изобразени богове и богини. Барелефите илюстрират царя и царицата, богинята Хатор, представена като свещена крава на лодка, бог Хор и божествата Сатис, Анубис и Хнум.

    На колоните са изобразени сцени на приношение на различни богове, направени от фараона или от царицата
    Богиня Хатор, изобразена като божествена крава

    Полезна информация

    Изглед към двата храма

    Заслужава ли си да се види Абу Симбел? Определено да! Въпреки мащабите си, разглеждането на храма отнема около 2 часа, но заради отдалеченото му местоположение, е нужно да му се отдели поне половин ден. Входната такса е около 23 лв за възрастни, като през зимния сезон цената е по-висока. Работното време е от 6:00 до 17:00 ч. Храмовият комплекс е заобиколен от язовир Насър, който е толкова голям, че създава усещане за морска шир наоколо. На обозначено място има табела в коя посока се намирал храмът първоначално. На изхода на обекта има ресторант, както и магазини за сувенири. Цените в ресторанта са доста по-високи от стандартните, но има хубава гледка към пейзажа наоколо. 

    Гледката от заведението в Абу Симбел
    Магазините за сувенири във всеки обект са стратегически разположени към изхода
    Абу Симбел несъмнено е един от най-значимите древни обекти в Египет, който впечатлява с мащабите си и изпълнението му. Храмовете на Рамзес II и съпругата му Нефертари гордо се се извисяват на височина до 21 м над 3200 години. И въпреки че векове наред са били зарити под пясъчни дюни, днес те са един от най-внушителните исторически обекти в световен мащаб. Посещението на Абу Симбел е едно от нещата, които силно препоръчвам в Египет. 

    Може още да ви хареса

    2 Comments

    1. Анонимен12/10/24

      Статуите на Рамзес 2 са емблематични за древен Египет . Много е интересно !

      ОтговорИзтриване