Египетско пътешествие с кола: най-южният град - Асуан


Град Асуан е известен като „Земята на златото“ - една от най-важните провинции на Древен Египет, която поразява със своите корени и паметници, останали в продължение на хиляди години в дълбините на историята. Той бил вратата към сърцето на африканския континент и важен търговски център за конвоите, идващи от и към Нубия. Той включва много археологически обекти и важни исторически паметници. Град Асуан е най-южният град на Египет. От него започна едноседмичното ни пътешествие с кола из Египет. С кои забележителности се слави градът и околността му - разказвам в следващите редове. 


    Храмът на Филе от лодка

    Остров Филе

    Престоят в Асуан не бива да изключва посещение на Остров Филе, известен със своите храмове и приказно красивата си природа на брега на река Нил. Известен като Перлата на Нил, той бил дестинация за много пътешественици в продължение на много векове. На острова се намират още няколко паметника, най-значимият от които е Големият храм на Изида, която е главното божество на острова. 

    Колонадите на Нектанеб I
    Колонадите
    През 1902 г. паметниците във Филе били потопени след изграждането на язовира в Асуан. По това време посетителите имали възможност да плават сред колоните на Големия храм на Изида. Към 1960 г. покачващите се води на езерото Насър заплашили да потопят окончателно паметниците на острова. По молба на египетското правителство международни усилия, ръководени от ЮНЕСКО, успешно преместват паметниците на Филе на близкия остров Агилкия. През 1979 г. застрашените паметници от Абу Симбел до Филе са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

    Големият храм на Изида

    Гръцки надписи на портата
    Остров Филе бил главният култов център на Изида, една от най-значимите фигури в древноегипетската религия. Големият храм на Изида е най-важната и значима забележителност на острова. В храма се влиза през монументална порта, наречена пилон, построена от Птолемей XII (80-51 г. пр. н. е.), който може да бъде видян на външната ѝ страна как се готви да удари враговете на Египет в символична сцена, защитаваща както Египет, така и храма. Вторична врата от западната страна на пилона води към Дома на раждането, а от източната страна се намира т.нар. порта на Птолемей II Филаделф.

    Храмът във Филе

    Домът на Раждането

    Вътре в храма
    Домът на Раждането е характерен за храмовете от гръко-римския период. Това са малки самостоятелни храмове, разположени пред главния храм, в които се празнува раждането на детето на главното божество на храма и в които се извършват култовите му ритуали. Домът на раждането на остров Филе е посветен на раждането на бог Хор, син на Изида. На най-вътрешната стена на светилището на този храм е изобразена сцена, представяща мита за Хор, където той е представен като бебе. Хор е кърмен от майка си Изида в блатата на Делтата, където двамата се крият от Сет, убиеца на баща му Озирис.

    Храмът на Хатор

    Павилионът на Траян

    Павилионът зад мен
    Тази елегантна структура, разположена източно от Големия храм на Изида, е най-емблематичният от паметниците във Филe. Представлява правоъгълна структура, състояща се от четиринадесет колони, свързани с паравани и архитрави. Смята се, че е построена в началото на управлението на Октавиан Август. Вероятно тази постройка служила като параклис за баркентините (корабите) по време на храмовите процесии, но за съжаление никога не била завършена.

    Гледката към храма във Филе от лодка

    Незавършеният обелиск в Асуан

    Най-големият сред обелиските в света
    Обелиските са важни паметници от древноегипетския свят. Те се свързват с митологията за слънцето. Египетските царе ги поръчвали, като на страните им изписвали имената си и ги посвещавали на себе си. Незавършеният обелиск в Асуан е най-големият античен обелиск, известен досега. Намира се в кариерата, където били обработени повечето от известните обелиски. Издълбаването му започнало директно в основната скала, но заради множество пукнатини, вероятно бил изоставен. Смята се, че този обелиск бил поръчан от Хатшепсут за храма на Амон в Карнак. Ако бил завършен, обелискът щял да бъде 41 м висок и 1168 тона тежък, което го прави най-големият обелиск сред всички останали. 

    Кариерата за обелиски в Асуан

    Нубийското селище на остров Елефантин

    Гледка към остров Елефантин от Асуан
    Остров Елефантин е остров на Нил, част от град Асуан в Горен Египет. Името вероятно идва от формата на острова, която отвисоко наподобява слонски бивни. Тук се намира нубийското селище със своите шарени къщи. Стигането до острова става с ферибот, моторна лодка или фелуки (лодка с триъгълни платна). За последните 2 ще дойдат да ви уговарят местните лодкари, с които може да се спазарите за цената на двупосочния курс. Ние успяхме да се договорим за 200 паунда (около 7 лв). 

    Гледка към Асуан от острова
    В Асуан несъмнено ще се срещнете с нубийци. Къщата, в която отседнахме, се намира в нубийския квартал, хязайката е нубийка и общо взето всички нубийци, които срещахме, се гордеят с потеклото си и държат да кажат, че са такива. Нубийците са нило-сахарско етническа група, произхождаща от района на днешен Северен Судан и Южен Египет. Смятат се за едни от най-ранните цивилизации - те обитават района на Нил от преди 8000 години. Днес в Египет има около 0,5 млн арабизирани нубийци, а в Судан броят им е около 300 хил. души. 

    Нубийска къща на остров Елефантин
    Много цвят и палмови дървета заобикалят къщите
    Остров Елефантин
    Къща за гости
    Остров Елефантин
    Нубийските къщи са направени от кал и често са боядисани в синьо или оранжево. Както се вижда, навсякъде около тях има палми и градини, а местните отглеждат предимно кокошки и кози. Нубийците са изключително дружелюбни и от собствен опит мога твърдя, че са и гостоприемни. Казва се, че нубийските обичаи са живи до днес, заради нубийските жени. Те изработват традиционни бижута, разказват нубийски приказки на децата си и ги учат на нубийски песни и танци. По времето на фараоните нилският крокодил се почитал като бог на злото, завистта и войната и затова нубийците го мумифицират, за да се предпазят от зли неща. 

    Пред музея на крокодила на острова
    При посещение на острова и нубийското селище препоръчвам хапване на брега на река Нил с гледка към Асуан. Заведенията избирахме по рейтинг в google и на мястото, което избрахме, опитахме един от египетските специалитети - пълнен гълъб. Силно препоръчвам посещение на остров Елефантин, нубийското селище, както и храмът на Хнум – богът на плодородието.

    Пълнен гълъб вляво и зеленчукови ястия
    Наслаждавайки се на гледката към Нил със студена бира Stella

    Пазарът в Асуан

    Sharia al-Souq
    Този пазар предлага голямо разнообразие от стоки като парфюми, фъстъци, прах от къна, сушени цветове от хибискус, подправки, тениски, сувенири в египетски стил, плодове, зеленчуци, изделия от кожа и какво ли още не. В централната му част е истинска лудница, но в страничните улички е по-спокойно и ще откриете интересни стоки като нубийски артефакти. Тук може да закупите папирус, тениска с логото на Асуан, типични нубийски и египетски дрехи и още, и още. От всички страни ще ви дърпат и предлагат стоки, като търговците държат да подчертаят, че ще ви ги дадат на изгодна цена. Пазарлъкът е неизбежен и ако не се съгласите веднага с предложената цена, гарантирано ще спечелите, така че не се притеснявайте да се пазарите.

    Разбира се, тук за всеки бях "my sister", а от този търговец закупих папируси за сувенири 

    Отсядане в Асуан

    Топла закуска по изгрев слънце
    Пътешествието ни из Египет започна от Асуан – това беше и първият град, който видяхме, и смея да заявя, че ме плени и ми хареса най-много от всички други градове в Египет. Вероятно защото къщата за гости, в която отседнахме, беше автентична, а домакините бяха много гостоприемни. 2 нощувки с включени закуски за двама човека струват около 70 лв. Всяка сутрин ни чакаше топла и разнообразна закуска – бъркани яйца, хумус, палачинки, топли питки, фалафели, домати със сирене, пържени картофки, традиционна супа. Хладилникът беше зареден догоре с бутилирана вода – всеки пътник до Египет трябва да е наясно, че не е препоръчително да се пие вода от чешмата. Къщата беше гореща като пещ, но в стаята имаше климатик. Оставям линк към къщата за гости, която препоръчвам с две ръце: https://www.booking.com/Share-XMBiNzW

    Екзотични плодове и бира (безалкохолна) ни очакваха при пристигането ни
    Къщата отвътре
    Стаите в къщата
    Закуската включва предимно яйца, хумус, питки, палачинки, мед
    А на тръгване домакинът ни изпрати с китка арабски босилек

    Едноседмично пътешествие в Египет с кола под наем

    Летището в Асуан
    Екскурзията си в Египет организирахме самостоятелно с кола под наем. Поръчахме да я вземем на летището в Асуан с връщане на летището в Кайро от компания Sixth. Различните локации оскъпиха доста услугата, но целта ни беше да сме независими в пътуването си. В интернет ще намерите оскъдна информация за подобен тип туризъм в Египет, тъй като голяма част от екскурзиите са организирани. Дори за самите египтяни е странно да видят самостоятелни туристи като нас, но нито за секунда не съм изпитала опасност от това решение. Напротив, навсякъде ни проверяваха полицаи, записваха си откъде идваме и накъде отиваме. Силно преувеличено е, че в Египет не трябва да пътувате сами! Имайте следните неща предвид - винаги пълен резервоар на дълъг път, както и че в Египет ви трябва висока кола. На нетуристическите места ще ви гледат с интерес, но всичко зависи и от вашата нагласа, която несъмнено се усеща.

    Удобните седалки в самолет на EgyptAir
    Тук завършва престоят ни в Асуан - градът, който ми допадна най-много от всички посетени в Египет. Дали защото животът тук е по-скромен, но и по-спокоен, дали защото домакините ни бяха страшно мили и създадоха първите ми впечатления тук, не знам, но съм сигурна, че ако се връщам в Египет, бих се върнала в Асуан отново. Следваща спирка е Абу Симбел - един от най-значимите обекти, след което продължаваме пътешествието ни с кола на север по течението на р. Нил към Долен Египет.

    Може още да ви хареса

    2 Comments

    1. Анонимен9/10/24

      Всичко е много интересно . Браво Сани !

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, за мен също беше интересно преживяване.

        Изтриване